Dinah Hagedoorn, Kievit 5, 9685 CD  Blauwestad, 06 189 27 098

Jeugd- en ontwikkelingstrauma, lezingen en cursus

JEUGD- EN ONTWIKKELINGSTRAUMA

Wie tijdens zijn jeugd veilig gehecht is, bouwt een flinke voorsprong op in het leven. Onderzoek toont aan dat veel emotionele en mentale klachten bij volwassenen hun oorsprong vinden in onverwerkt vroegkinderlijk trauma. Vooral als deze klachten zijn ontstaan in de allervroegste kinderjaren (t/m plusminus 3 jaar), waarin de ontwikkeling van de hersenen het snelst gaat. Positieve ervaringen leggen een gezonde voedingsbodem, negatieve ervaringen doen het tegenovergestelde: ze belasten het zenuwstelsel met een overgevoeligheid voor stress. Het niet-veilig-gehecht-zijn met alle gevolgen van dien wordt ontwikkelingstrauma genoemd. 

Omdat de hersenen ons instinctief willen beschermen, maken we – zo jong als we zijn – al gebruik van overlevingsmechanismes, zoals je altijd aanpassen, dichtklappen, conflicten uit de weg gaan en streven naar perfectie. Bij aanhoudende negatieve omstandigheden vormt zich een patroon. Dat patroon slijt in en met deze imprint wordt onze persoonlijkheid gevormd. We weten (later) meestal wel dat er iets niet klopt, maar we snappen niet hoe dit is ontstaan en waarom we zo gevoelig zijn. Aan onze herinneringen kunnen we ook niet altijd houvast ontlenen, omdat we vroeg in ons leven nog geen herinneringen vasthielden. En tijdens het opgroeien zijn we waarschijnlijk begonnen herinneringen (onbewust) te verdringen, omdat we ons er zelden echt prettig bij voelden. 

Wanneer we op latere leeftijd met innerlijke conflicten te maken krijgen, en het ons maar niet lukt om aan bepaalde ‘triggers’ te ontkomen, vallen we automatisch terug in het kindgedrag van vroeger. Het doet ons weer klein voelen terwijl we toch volwassen zijn. Met dit onszelf ondermijnende gedrag ontwikkelen we een negatief zelfbeeld, misschien zelfs een depressie of burn-out, we krijgen lichamelijke klachten, voelen ons eenzaam en niet geaccepteerd. En alsof dat allemaal al niet erg genoeg is, geven we onszelf meestal ook nog de schuld. 

Vaak ligt emotionele verwaarlozing in die cruciale jonge jaren van ons leven ten grondslag aan deze beperking. Gezegd moet worden dat dit door de ouder(s) meestal niet opzettelijk gebeurt. Ook liefdevolle ouders hebben hun tekortkomingen (ze hadden mogelijk zelf geen goed rolmodel). Zelfs met een tas vol fijne herinneringen kan iemand zich in zijn kindertijd onvoldoende ‘gezien’ en ‘begrepen’ hebben gevoeld. Daarnaast kunnen familiepatronen van generatie op generatie worden doorgegeven. Hoe dit ook allemaal precies is geweest, het maakt eigenlijk niet uit. Jij hebt er last van, maar jij bent ook degene die dit kan veranderen! Na de zomervakantie van 2025 geef ik weer enkele lezingen. Data etc. volgen. 

Lezing 1. Jezelf opnieuw uitvinden (Overwinnen van jeugdtrama) 

Tijdens deze lezing vertel ik je, aan de hand van dia’s, hoe ons brein werkt als we te maken krijgen met stress en ingrijpende ervaringen. Vooral als deze in de prille jeugdjaren zijn ontstaan (toen we nog geen herinneringen vasthielden). Ook vertel ik je wat de gevolgen kunnen zijn op latere leeftijd als zulke ervaringen niet goed verwerkt zijn en wat ons systeem doet om toch te overleven. En tenslotte vertel ik je wat je zelf kunt doen om dit vicieuze cirkeltje te doorbreken en jij je eigen toekomst opnieuw vorm kunt geven.   

Lezing 2. Van Trauma to Tango 

Indrukken en gedachten beïnvloeden je emoties, emoties beïnvloeden je beslissingen en beslissingen beïnvloeden je leven. 

In deze lezing vertel ik hoe ik als baby werd geconfronteerd met ontwikkelingstrauma, hoe ik door inzicht en therapie dit proces heb kunnen doorbreken, een praktijk in traumatherapie ben begonnen en zelfs een avonturenroman schreef met een heuse vredesmissie: Tango op de maan. 

Ik ben voor beide lezingen in te huren. Prijs in overleg. 

CURSUS ‘JEZELF OPNIEUW UITVINDEN’  

In deze unieke, leerzame en vooral helende cursus reken je af met ‘jouw draken’ van het verleden… 

Deze cursus  start na de zomervakantie van 2025 met maximaal 6 deelnemers op tien donderdagavonden (evt. vrijdagavond), verspreid over meerdere maanden. Ze vinden plaats in mijn praktijk in Blauwestad (Kievit nr. 5).  

De lessen duren 2,5 – 3 uur en beginnen rond 19:00 uur. De speciale INTRODUCTIEPRIJS bedraagt slechts € 260,- (de werkelijke waarde ligt veel hoger).  

Deze door mijzelf geschreven en samengestelde cursus is bedoeld voor volwassenen die last hebben van jeugdtrauma’s, waar meestal ook een ontwikkelingstrauma onder verborgen gaat. Ontwikkelingstrauma ontstaat wanneer je als baby in een onveilige omgeving bent opgegroeid, en als gevolg daarvan heb je niet goed geleerd hoe je met stressvolle situaties en nieuwe uitdagingen om moet gaan. 

Elke cursist gaat aan de slag met een specifieke benadering van de eigen problematiek, naast da technieken en behandelmethodes uit diverse werkvelden gecombineerd worden. Het praktische aanbod is breed, gevarieerd en voor iedereen toegankelijk. Ik hanteer o.a. de polyvagaaltheorie van dr. Stephen Porges. Deze theorie biedt een revolutionaire kijk op ons autonome zenuwstelsel en hoe wij instinctief reageren op veiligheid/dreiging en wat er dan in ons systeem gebeurt. 

Omdat deze cursus spiksplinternieuw is, bied ik hem éénmalig aan voor de speciale introductieprijs van € 260,-. Deze prijs is inclusief syllabus (52 pagina’s), individuele coaching plus een aanvullende intake en evaluatie. 

Heb je vragen of wil je weten of deze cursus iets voor je is? Maak dan een (gratis en vrijblijvende) kennismakingsafspraak. Natuurlijk geef ik je ook graag een kijkje in de uitgebreide syllabus. 

Telefoon 06 189 27 098 of mail: dinahhagedoorn@msn.com 

Tijdens de cursus leer je veel over de oorzaken van ontwikkelingstrauma en jeugdtrauma’s, welke impact dit heeft op het zenuwstelsel, krijg je inzicht in de eigen onderliggende problematiek en ga je ook begrijpen wat er moet gebeuren om jezelf los te maken van alles wat je in de weg zat. Daar gaan we dan ook letterlijk mee aan de slag, naast dat je eveneens thuis veel zult moeten oefenen en regelmatig wat huiswerk meekrijgt. NB: Binnen en buiten de cursusruimte gelden bindende regels m.b.t. ieders individuele behoefte aan privacy en integriteit. Wees daar vooral gerust over!

Aandachtspunten o.a.:

– Werking zenuwstelsel en groei hersenen en het ontstaan van ontwikkelingstrauma en de gevolgen. 
– Wat heeft dit specifiek voor jou betekend? 
– Onderliggende verbanden leren herkennen tussen fysieke, mentale en emotionele klachten.
– Herkennen en analyseren van de eigen overlevingsmechanismen, onterechte overtuigingen en specifieke reactiepatronen.
– Je kwetsbaarheid durven laten zien en over emoties leren praten onder het motto: je kunt alleen verwerken wanneer je gevoelens toelaat. 
– Delen met gelijkgestemden. Je staat echt niet alleen.
– In verbinding komen met jezelf, je maskers afleggen, je zelfbewustzijn vergroten
– Niet wenselijk gedrag ombuigen naar nieuw gedrag. Weer blij worden met jezelf! 
– Je eigen identiteit ontdekken en met herwonnen levenslust nieuwe kansen creëren.
– Het leren voelen van de aanwezige ‘oude’ pijn en deze opheffen (neutraliseren).
– Vergroten van de eigen veerkracht en weerbaarheid; ruimte vrijmaken voor nieuwe kansen.
– Bewaken van je psychische en fysieke grenzen.
– Leren vertrouwen op je intuïtie en de kracht van positief denken en zelfheling.

Onkruid kunnen we snoeien tot we een ons wegen, het blijft altijd weer terugkomen. Zo werkt het ook met trauma’s. Pas in de onzichtbare wereld, onder het oppervlak, kunnen we het onkruid uitroeien door het met wortel en al te verwijderen.